Cand trebuie sa realizezi un control ginecologic?

control ginecologic

Distribuie cunoscutilor tai!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Vizita unui medic ginecolog trebuie sa faca partea din rutina unei femei. Aceasta trebuie sa consulte un astfel de specialist cel putin o data pe an. In cazul in care apar anumite simptome, un control ginecologic e necesar.

De ce sa realizezi un control ginecologic?

Vazand un medic ginecolog, acesta va va ajuta cu urmatoarele:

 • Te va ajuta sa intelegi anumite aspect despre corpul tau si cum sa ai grija de acesta
 • Iti va oferi informatii despre cum sa depistezi anumite afectiuni, precum simptomele unei infectii vaginale
 • Veti putea sa identificati din timp anumite afectiuni si tratamentul va fi mult mai sigur
 • Iti va explica cum este un sistem reproductiv sanatos si care pot fi simptomele care anunta o problema
 • Iti va oferi sfaturi despre cum sa te protejezi in timpul actului sexual
 • Iti va raspunde la intrebari despre viata sexuala

Cand trebuie sa consulti un medic ginecolog?

Vizita la un cabinet ginecolog trebuie sa se realizeze din adolescenta. In general, dupa inceperea vietii sexuale. Insa, in cazul in care aveti ciclu menstrual si intampinati anumite probleme, apar unele simptome, este recomandat sa realizati aceasta vizita si mai devreme.

Tot ceea ce tine de sexualitate este, in general, un subiect tabu pentru multe tinere. De cele mai multe ori, aceastea evita sa discute cu parintii despre anumite aspecte. Totodata, parintii evita aceste subiecte si nu le explica copiilor anumite detalii. Aceasta este o greseala foarte mare deoarece adolescenta se poate confrunta cu anumite probleme, care se pot agrava netratate.

Rusine si frica sunt principalele motive pentru care adolescentele nu ajung la un medic ginecolog. Unele domnisoare isi pot incepe viata sexuala devreme, acest fapt afectandu-I sanatatea, neavand cunostiinte despre protectie. Totodata, din cauza parintilor stricti, nu pot discuta cu acestia.

In ce consta consultul ginecologic?

In afara de controlul de rutina ce trebuie realizat anual, este recomandat consultul in cazul in care va confruntati cu urmatoarele simptome:

 • Usturime vaginala;
 • Ciclu neregulat;
 • Sangerari intre cicluri;
 • Crampe puternice in timpul menstruatiei;
 • Durere in timpul actului sexual.

Un control ginecologic nu este atat de infricosator pe cat crezi. Acesta incepe printr-o discutie. In timpul acesteia puteti intreba medicul despre cum va decurge controlul pentru a stii la ce sa va asteptati. In timpul vizitei la un cabinet ginecologic, specialistul va realiza un examen pelvian si testul Babes Papanicolau. De asemenea, acesta va recolta probe pentru realizarea unui examen al secretiei vaginale pentru depistarea anumitor afectiuni.

Toate aceste procedure sunt nedureroare. Trebuie sa te relaxezi, mai ales ca nu dureaza mai mult de 10 minute.

Daca te va ajuta sa te simti mai relaxata, poti cere medicului sa fii insotita de mama, sora sau prietena in timpul controlului.

Cum te pregatesti de controlul ginecologic?

Inainte de control nu trebuie sa introduceti ovule in vagin. De asemenea, cu cel putin 24 de ore inainte de consult, nu trebuie sa realizati dusuri vaginale si nici sa intretineti relatii sexuale. Toate acestea pot afecta rezultatele analizelor.

Iti recomand sa vii imbracata in haine pe care le vei dezbraca si imbraca usor. Nimanui nu ii place sa petreaca timp mult in cabinete medicale. Faptul ca trebuie sa te dezbraci si sa te imbraci va prelungi timpul de desfasurare a consultului.

Relaxeaza-te si realizeaza controale periodice la medicul ginecolog. Sanatatea ta este in joc si nu trebuie sa o neglijezi. Controlul ginecologic nu este atat de neplacut pe cat ai auzit. Intereseaza-te despre cei mai buni medici ginceologi, citeste parerile altor pacienti si programeaza-te.

Ai grija de sanatatea ta si consulta specialistul o data pe an sau oricand intampini vreun simptom in ceea ce priveste aparatul reproductiv.

Distribuie cunoscutilor tai!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.