De ce politici in domeniul resurselor umane tii cont in firma ta

Perfectionarea resurselor umaneIndiferent de natura activitatii unei entitati economice, trebuie sa se adopte o politica bine definita in domeniul resurselor umane.

O astfel de politica priveste toate orientarile si criteriile care fundamenteaza stabilirea directiilor principale privind gestionarea fortei de munca in cadrul firmei. De asemenea, aceasta include filosofia si valorile organizatiei cu privire la cum trebuie tratati lucratorii si de unde provin principiile pe care sunt fundamentate actiunile managerilor in abordarea resurselor umane. Politicile de resurse umane servesc la asigurarea unei abordari unitare si consecvente in toata organizatia referitoare la angajati.

Ele asigura cadrul conceptual pentru luarea deciziilor si promovarea echitatii in modul de tratare a oamenilor.

Politicile de resurse umane pot include concepte ce fac referire la echitate, calitatea vietii profesionale si conditiile de munca.

In cadrul organizatiilor poate fi formulata o politica generala pentru domeniul resurselor umane si politici pe diferite domenii ale managementului resurselor umane. Spre exemplu, referitor la raporturile de munca, politicile se pot cantona in domeniile: planificarii resurselor umane, calitatii angajatilor, promovarii, egalitatii sanselor etc.

Un exemplu de formulare a unei politici in domeniul egalitatii sanselor poate fi redat astfel:

Consiliul de Administratie hotaraste ca nici un candidat la angajare sau angajat sa nu fie tratat mai putin favorabil, direct sau indirect, din motive de sex, orientare sexuala, varsta, handicap, stare civila, crez/religie, etnie sau origine nationala. Atunci cand este posibil si este permis de legislatia in vigoare din domeniu si de practicile curente, angajatii din grupurile sub-reprezentate vor beneficia de instruire profesionala si de incurajare pentru a ajunge la egalitate de sanse in cadrul organizatiei. Criteriile de selectie si toate celelalte proceduri din domeniul resurselor umane vor fi analizate periodic, pentru a avea siguranta ca oamenii sunt incadrati, promovati si tratati pe baza meritelor si a capacitatilor de care dispun.

La fel ca in domeniul relatiilor de munca pot fi formulate politici in domenii ca: promovarea, calitatea angajatilor, disponibilizarea, disciplina, echilibrul dintre viata profesionala si cea personala etc.

Nu neglijati perfectionarea continua in cadrul societii administrate sau reprezentate de dvs. Pentru eficientizarea organizatiei trebuie implementate politici noi, politici moderne, care vor avea un impact major asupra productivitatii muncii, asupra multumirii angajatilor, si, nu in ultimul rand asupra indicatorilor de performanta ai firmei.

Portalul contabilitatefirmabucuresti va aduce informatii noi despre contabilitate, audit, resurse umane, taxe si impozite.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.