Cum știi ca boabele de cereale sunt de buna calitate?

Distribuie cunoscutilor tai!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Agricultura reprezinta un proces complex si implica foarte multa munca. Spre exemplu, pentru a putea sti cum sa depoziteze boabele de cereale in asa fel incat sa reziste cat mai mult, agricultorii trebuie sa aiba idei exacte despre anumite caracteristici ale acestora: masa hectolitrica, umiditatea sau sticlozitatea.

Tocmai de aceea, au aparut aparate din ce in ce mai complexe care fac astfel de masuratori. Un umidometru cereale, spre exemplu, poate sa masoare umiditatea dintr-o proba insa in acelasi timp poate sa faca si alte masuratori. Umidometrele de buna calitate afla inclusiv greutatea hectolitrica, temperatura sau structura probei, prin macinare.

Ce trebuie sa stii despre principalele insusiri ale cerealelor?

Masa hectolitrica. Este unul dintre cei mai importanti indicatori si este folosit inca din cele mai vechi timpuri pentru a stabili calitatea cerealelor. Masa hectolitrica reprezinta masa de cereale care pot ocupa un volum de un litru. Aceasta este influentata de o serie de factori, cum ar fi geometria boabelor, masa specifica a cerealelor sau coeficientul de frecare.
Masa si volumul a 1000 de seminte. In functie de aceste detalii se poate stabili spatiul necesar pentru depozitare.
Umiditatea cerealelor. Este unul dintre cei mai importanti indicatori de calitate si decide valoarea pe piata a unei culturi de cereale. Spre exemplu, in morarit este nevoie de un grau care are umiditatea de 14%. Umiditatea poate sa influenteze insusirile structurale ale boabelor, care se macina mult mai greu daca sunt umede sau dau o faina de o calitate inferioara daca sunt foarte uscate.
Impuritatile din cereale. O alta insusire importanta este legata de cantitatea de impuritati gasita in cereale. Acestea pot fi buruieni, pamant, nisip, pietre, spice, etc. Cantitatea de impuritati decide si ea pretul cerealelor.
Sticlozitatea boabelor. Este un alt criteriu important in industria moraritului. Sticlozitatea este data de modul in care sunt aranjate granulele de amidon si in functie de valoarea ei, faina obtinuta poate fi mai buna sau mai putin buna.

Ce calitati trebuie sa aiba un aparat pentru masurarea acestor caracteristici?

Agricultorii considera ca un astfel de aparat trebuie sa aiba dimensiuni cat mai mici, in asa fel incat sa fie mutat cu usurinta, sa masoare cat mai multe tipuri de cereale si sa aiba flexibilitate in ceea ce priveste tipul de caracteristici masurate.

Distribuie cunoscutilor tai!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.